Solstik og solskoldning

  Solen – både ven og fjende

Vi har alle brug for solen. Den bidrager til et godt psykisk helbred (den har en antidepressiv virkning), er god for visse hudsygdomme og stimulerer produktionen af D-vitamin, som er vigtigt for, at børn kan vokse og få stærke, sunde knogler.

Solstrålerne kan opdeles i synlige stråler (sollys), infrarøde stråler, som varmer, og ultraviolette stråler (uv-stråler). Uv-strålerne, der er usynlige og ikke varmer, filtreres delvist væk af ozonlaget i atmosfæren. For at beskytte sig øger huden produktionen af melanin, der er et pigment, som findes i store mængder hos mennesker i meget solrige lande, og som effektivt beskytter dem mod solens skadelige virkning.

Det er dog meget risikabelt at udsætte sig for alt for meget sol, selvom man har meget naturligt pigment. Der er kun en gylden regel: for at have det sjovt i solen, skal du beskytte huden!

Solens skadelige virkninger

  • Solskoldning

Solskoldning af første grad viser sig som rødme (erytem), men kan blive mørkere og begynde at gøre ondt. Solskoldning af anden grad viser sig som blærer på huden. Solskoldning forekommer oftere i troperne, ørkenområder eller i store højder, selv når det er overskyet. Man skal også passe på solstråler, der reflekteres af sne eller vand, f.eks. ved sejllads, og holde sig ude af solen fra kl. 12 til 16. Tidlig ældning af huden er direkte forbundet med overdreven solbadning uden tilstrækkelig beskyttelse. Huden fortykkes og får en gullig farve langs kinderne og halsen, og den kan blive tyndere og mere sart på håndryggene og forarmene, hvor der kan dannes rynker og brune pletter. Hvis du bliver solskoldet, skal du bruge solcreme med maksimal solfaktor. Undgå eventuelt direkte sol helt i et par dage. Brug fugtgivende creme og aftersunprodukter. Hvis du er blevet meget solskoldet, skal du ikke prikke hul på blærerne, men dække dem med steril bandage og tage noget smertestillende, f.eks. paracetamol. Hvis solskoldningen er meget alvorlig, dvs. hvis du er blevet skoldet på en stor del af kroppen, hvis huden føles som pap, hvis der dannes blærer, eller hvis huden generelt føles anderledes, eller hvis det ikke er blevet bedre efter 48 timer, skal du søge læge med det samme.

  • Solstik

Solstik overses ofte. Det kan medføre kvalme, feber, træthed, vejrtrækningsproblemer hovedpine, svimmelhed, overstadighed og kramper. Solstik er som regel tæt forbundet med en vis grad af dehydrering som følge af lang tid i solen. Hvis du får solstik, skal du opholde dig i et mørkt rum, komme et koldt kompres på øjnene, drikker rigeligt med vand og tage aspirin.

  • Allergiske reaktioner på solen

Der findes faktisk ikke noget, der hedder "solallergi". Det kaldes som regel soleksem (eller BSLE). Man kan få soleksem hele året, blot man udsættes for solen stråler.Lidelsen medfører, at man får små bumser og røde pletter på hud, der har været udsat for sol. Det sker som regel på brystet, halsen, forarmene, skuldrene og oven på fødderne. Soleksem er harmløs, men kan medføre alvorlig kløe, som hos nogle kan føre til søvnmangel. Dette symptom forsvinder som regel otte dage efter, at huden har været udsat for sollys. En vis grad af solbrændthed, selv meget let, kan virke beskyttende. Efter 10-15 dag forsvinder alle symptomerne fuldstændigt. Den bedste beskyttelse mod soleksem er at blive i skyggen. Den største risiko er, at du vil få samme symptomer (bumser, røde pletter og kløe), hver gang du går ud i solen.

  • Melanomer

Disse former for hudkræft er stødt stigende og skyldes direkte ophold i solen uden beskyttelse. De forekommer især hos personer med meget lys hud, der har meget lidt pigment. Hvis du har et modermærke eller en skønhedsplet, der ændrer farve eller form, bliver større, bløder ofte eller klør, eller hvor håret falder af, skal du øjeblikkeligt gå til lægen. Kun en læge/hudlæge kan se, om der er tale om hudkræft og eventuelt fjerne det mistænkelige område, hvis det er nødvendigt.

Fotosensitivitet

Meget medicin, kosmetik og mange parfumer passer ikke godt sammen med sollys.

Visse langvarige behandlinger (især med antibiotika) medfører fotosensitivitet. Når en organisme, hvori visse medicinmolekuler cirkulerer, udsættes for uv-stråler, kan det medføre produktion af giftige eller allergifremkaldende stoffer.
Disse reaktioner kan være ret alvorlige og kan kræve, at behandlingen afbrydes helt, eller at patienten overhovedet ikke udsættes for sollys. Det er meget vigtigt, at du spørger din læge til råds, så du er opmærksom på risikoen for fotosensitivitet ved din medicin.

Når du er i behandling, skal du naturligvis beskytte dig selv mod solen. Selv hvis du får sol på blot en lille del af kroppen, f.eks. brystkassen eller hænderne, kan det udløse en reaktion.

Du skal derfor sørge for at spørge din læge, som evt. kan afbryde behandlingen helt, ændre den eller udskifte din medicin, så du får noget, der ikke medfører risiko for fotosensitivitet.

Solstrålerne gør huden brun, men påvirker også øjnene. Uv-strålerne fremskynder udviklingen af grå stær (dvs. krystallinsen bliver uklar). De samme uv-stråler kan også angribe nethinden og medføre nedbrydning af den gule plet, der er det område i øjet nær nethindens midte, hvor man har det skarpeste syn.

Det er derfor meget vigtigt at bruge solbriller af høj kvalitet, selv hvis man tåler solen godt. Øjet beskytter sig selv mod alt for intenst lys ved at mindske pupilåbningens størrelse. Hvis du bruger solbriller af dårlig kvalitet, kan det få pupillerne til at åbne sig, så der dermed kommer mere skadelige uv-stråling igennem. Det giver naturligvis præcis det modsatte resultat af, hvad man har tænkt sig. Glassene i solbrillerne skal derfor blokere for mindst 90 % af UVA-strålingen og 95 % af UVB-strålingen. Siden 1995 har der eksisteret europæiske standarder for filterkvaliteten: Det anbefales generelt at bruge CE3- eller CE4-filtre. Du kan få mere at vide om standarderne i dit land hos optikeren eller på apoteket. Solbrillernes størrelse skal passe godt til ansigtets størrelse og form, og de skal være så store, at de også beskytter øjnene fra siden. Kvalitet og pris hænger som regel sammen, så regn med at skulle bruge et vist beløb på solbriller af høj kvalitet.

Børns krystallinser er endnu ikke fuldt udviklede, og det er derfor meget vigtigt at tage disse forholdsregler i forhold til børn. Og husk, at spædbørn og helt små børn aldrig må udsættes for direkte sol.

Bemærk: "Gode solbriller" kan gøre det svært at se, når du kører bil.

  Praktiske råd

For at kunne nyde solen på sikker måde, skal du gøre følgende:

  • Vær opmærksom på solens styrke. Den ændrer sig alt efter jordens breddegrad (solen er meget stærkere i troperne), højden (uv-indekset stiger, jo højere man kommer op), tidspunktet (mellem kl. 12 og 19 er strålerne lodrette og derfor mere aggressive) og sæsonen (solen er stærkere om sommeren end om vinteren).
  • Tag enkle, men effektive forholdsregler: Søg skygge, når solen står højest på himlen, og tag beskyttende tøj på.
  • Beskyt dig mod solskoldning vha. solcreme, der passer til din hudtype, og husk også at smøre solcreme på de områder, der normalt er tildækkede, såsom fødderne. Kom solcreme på flere gange om dagen alt efter, hvor meget solen skinner, og hvor følsom din hud er, og hver gang, du har været i vandet. Selvom en hat yder god beskyttelse, så brug også solbeskyttende produkter på næsen og læberne.
  • Børn og voksne med lys og sart hud skal passe meget på solen i starten, da de risikerer at blive skoldede. Sørg for, at de bruger hat og tøj, der beskytter dem mod solen.
  • Husk at beskytte øjnene med gode solbriller, der er udstyret med glas med højt filter.
  • Hvis du får problemer, mens du er ude at rejse, skal du ikke vente med at gå til lægen, til du kommer hjem. I tilfælde af helbredsmæssige spørgsmål anbefales det at tale med en læge fra Allianz Global Assistances nødberedskab, som kan yde rådgivning, samt arrangere en konsultation, uanset hvor du er.Populære forsikringer

_____________________________________

Hvordan kan vi hjælpe?

Millioner af mennesker sætter deres lid til os! Med 1 sagsbehandling hvert 2. sekund er Allianz Global Assistance førende i verden inden for rejseforsikring og -assistance. Med et bredt udvalg af dækning for enkeltpersoner, par og familier med dækningsmulighederne Backpacker, Vintersport, Enkeltrejse eller Årsrejseforsikring er du dækket 24/7 med vores globale netværk.

FØLG OS OVER HELE VERDEN

Allianz Global Assistance - Worldpay-logo

Allianz Global Assistance rejseforsikring er tegnet af AWP P&C S.A. - Dutch Branch, opererer som Allianz Global Assistance Europe med kontorer på Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam, Nederlandene. Registreret ved de hollandske myndigheder for de finansielle markeder (AFM) nr. 12000535, selskabsnr. 33094603.

AWP P&C S.A. er autoriseret af Autorité de Contrôle Prudential i Frankrig og er reguleret af det danske Finanstilsyn i forbindelse med udførelsen af forretninger Danmark.