Malaria

Hvad er malaria?

Malaria er en smitsom sygdom, der overføres af parasitten Plasmodium, som blev opdaget i 1880 af C. L. A. Laveran. Sygdommen er udbredt i tropiske egne og meget farlig – nogle gange dødelig.

Der findes fire typer parasitter, som overfører malaria til mennesker. Parasitterne findes ikke hvor som helst, og derfor afhænger risikoen for at få malaria af rejsedestinationen. Det afhænger af typen af Plasmodium, som forårsager malariakrisen i destinationslandet, og dens opbyggede modstandsdygtighed over for behandlingen. Den farligste malariaparasit for mennesker er desværre også den mest udbredte: Falciparum plasmodium.

Denne parasit overføres til mennesker via myggestik af arten Anopheles, hvis hunner er mest aktive om aftenen og om natten. Parasitten overføres, når myggen stikker, og udvikler sig i værten i løbet af ca. en uge. De kliniske tegn begynder at vise sig mellem et par timer og op til flere måneder efter parasittens udvikling. Der findes dog særligt alvorlige typer af denne parasit, som udvikler sig meget hurtigt (24-48 timer), og som kan medføre døden, hvis ikke de behandles med det samme.

Symptomer på malaria og behandlingsformer

Der er ikke mange klare kliniske tegn på malaria. Derfor er en lægevurdering afgørende, enten i landet, hvor personen har fået malaria, eller i hjemlandet efter rejsen. Sygdommen bliver alvorlig, fordi den ofte opdages og behandles for sent pga. de meget diskrete symptomer.

Hvis følgende symptomer opstår, selv i begrænset omfang, bør der søges læge omgående:

 • Længere tids træthed
 • Fordøjelsesproblemer
 • Mavesmerter
 • Feber
 • Influenzalignende symptomer (kuldegysninger, led- og muskelsmerter, sveden o.l.).

Disse symptomer forbindes også med mange andre tropiske sygdomme, og man må derfor aldrig indlede en malariabehandling uden at have fastslået, at der virkelig er tale om malaria. Neurologiske problemer, komatilstand eller kramper opstår ofte tidligt i sygdomsforløbet og indikerer, at sygdommen er meget alvorlig.

Lægen foretager en undersøgelse og tager en blodprøve for at af- eller bekræfte tilstedeværelsen af malariaparasitten. Hvis den første blodprøve ikke endegyldig, tages der en til, når feberen tiltager, eller 24 timer senere. Hvis lægen stiller diagnosen malaria, ordinerer han en behandling, enten i form af piller eller perfusion (blodgennemstrømning). Sygdommen medfører som regel indlæggelse i flere dage.

Særligt udsatte personer

 • Børn Det frarådes på det kraftigste at medbringe børn til steder med malariaepidemier – især steder, hvor myggene har udviklet resistens over for malariamedicin. Hvis det er bydende nødvendigt at rejse med børn, er det afgørende at sikre, at de ikke bliver stukket. Insektmidler mod malariabærende myg kan være skadelige for børn under 2 år. Få yderligere oplysninger om det rette produkt for hele familien på apoteket. Søg omgående læge, hvis barnet får feber i et område med risiko for malaria.
 • Gravide Malaria er en meget alvorlig sygdom for gravide. Det anbefales på det kraftigste at udskyde rejseplaner til efter graviditeten eller vælge en anden destination. Er det bydende nødvendigt at rejse til en verdensdel med malaria, bør den gravide søge råd hos en gynækolog eller læge med speciale i tropiske sygdomme, da malariaforebyggende behandlinger er besværlige og begrænsede for gravide.
 • Ældre og personer med immundefekter Selvom malariaforebyggende behandlinger ikke decideret frarådes for ældre og personer med immundefekter, anbefales det at gennemgå sundhedsrisiciene med en læge.

Sådan undgår man malaria

Det er langt bedre at forebygge malaria end kurere det. Forebyggelse af malaria afhænger af to indbyrdes supplerende strategier: at reducere risikoen for myggestik, og at tage de rigtige forholdsregler. Det er altafgørende at beskytte sig mod Anopheles-myggen, der er aktiv om aftenen og om natten.

Her er nogle simple råd, der reducerer risikoen for at få malaria væsentligt:

 • Afskærm vinduerne med finmaskede net. Skærmene bør være i god stand og helst behandlet med insektmiddel.
 • Tænd for airconditionanlægget i rummet.
 • Sov under et myggenet (skal være tæt) behandlet med insektmiddel. Nettet bør nå helt ned til gulvet eller stoppes ind under soveunderlaget.
 • Bliv ikke ude for længe om aftenen/natten.
 • Gå i tøj med lange ærmer og bukser, og sprøjt det evt. med insektmiddel.
 • Påfør insektmiddel på huden med jævne mellemrum.
 • Husk, at myggene er klar, så snart du træder af flyet! Hav derfor insektmiddel og tøj parat i håndbagagen, især hvis du ankommer sidst på dagen.

Insektmidler fås i mange former (creme, spray og stick) og koncentrationer. De bør påføres alle udsatte legemsdele undtagen øjne og mund pga. giftindholdet. Husk at påføre midlet med jævne mellemrum, ca. hver 2.-5. time afhængigt af fysisk aktivitet og klima. Insektmidlerne er ikke vandafvisende, og deres effekt, når de påføres tøj, er meget svingende.

Den anden form for beskyttelse, der supplerer førnævnte, er medicin mod malaria. Disse råd giver ikke total beskyttelse mod malaria, men de reducerer risikoen for, at sygdommen udvikles og medfører komplikationer.

Efter man begyndte at anvende disse forebyggende behandlinger er nogle bestemte stammer af Plasmodium falciparum blevet resistente over for behandlingsmidlerne. Forhør dig hos sundhedsmyndighederne, og find ud af, hvor i verden disse resistente malariaparasitter findes. Malarialandene er opdelt i fire grupper. Inden afrejse bør egen læge ordinere den relevante behandlingsform og -mængde efter rejsemålet. Denne slags medicin fås kun på recept.

Hvis du får problemer, mens du er ude at rejse, skal du ikke vente med at gå til lægen, til du kommer hjem. I tilfælde af helbredsmæssige spørgsmål anbefales det at tale med en læge fra Allianz Global Assistances nødberedskab, som kan yde rådgivning, samt arrangere en konsultation uanset hvor du er.Populære forsikringer

_____________________________________

Hvordan kan vi hjælpe?

Millioner af mennesker sætter deres lid til os! Med 1 sagsbehandling hvert 2. sekund er Allianz Global Assistance førende i verden inden for rejseforsikring og -assistance. Med et bredt udvalg af dækning for enkeltpersoner, par og familier med dækningsmulighederne Backpacker, Vintersport, Enkeltrejse eller Årsrejseforsikring er du dækket 24/7 med vores globale netværk.

FØLG OS OVER HELE VERDEN

Allianz Global Assistance - Worldpay-logo

Allianz Global Assistance rejseforsikring er tegnet af AWP P&C S.A. - Dutch Branch, opererer som Allianz Global Assistance Europe med kontorer på Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam, Nederlandene. Registreret ved de hollandske myndigheder for de finansielle markeder (AFM) nr. 12000535, selskabsnr. 33094603.

AWP P&C S.A. er autoriseret af Autorité de Contrôle Prudential i Frankrig og er reguleret af det danske Finanstilsyn i forbindelse med udførelsen af forretninger Danmark.