Gul feber og gul feber vaccine

Hvad er gul feber?

Gul feber er en virusinfektion, der overføres af Aedes-myg.

Den findes i to primære geografiske zoner:

  • Zone 1: Intertropisk Afrika (Angola, Benin, Burkina Faso, Burundi, Cameroun, Congo (Brazzaville), Congo-Zaire, den Centralafrikanske Republik, den Forenede Republik Tanzania, Elfenbenskysten, Etiopien, Gabon, Gambia, Ghana, Guinea, Guinea-Bissau, Kenya, Liberia, Mali, Mauretanien, Niger, Nigeria, Republikken Malawi, Rwanda, São Tomé og Príncipe, Senegal, Sierra Leone, Somalia, Sudan, Tchad, Togo, Uganda, Zambia, Ækvatorialguinea).
  • Zone 2: Det sydlige og intertropiske Centralamerika: Bolivia, Brasilien, Colombia, Ecuador, Guyana, Fransk Guyana, Panama, Peru, Surinam, Trinidad og Tobago, Venezuela.

Symptomer på gul feber og behandlingsformer

I de fleste tilfælde er gul feber en godartet sygdom. Inkubationen varer 3-6 dage, og symptomerne minder om influenza: i begyndelsen dramatisk med høj temperatur, hovedpine, fordøjelsesproblemer og muskelsmerter.

Der findes ingen effektiv behandling, men det er muligt at få medicin mod symptomerne (febernedsættende og smertestillende præparater som paracetamol og kodein). Aspirin bør dog undgås.

I de fleste tilfælde forsvinder efter 24-72 timer. Feberen aftager, og restitueringen er relativt kort og uden eftervirkninger. Desværre kan denne periode med aftagende symptomer gå forud for en mere alvorlig form af sygdommen (den toksiske periode). Flere timer eller endda dage efter kan feberen stige igen, og patienten kan få tarmblødninger, gulsot (deraf navnet "gul feber") og alvorlige nyreproblemer. Patienten kan også udvikle delirium og kramper samt muligvis falde i koma. Denne alvorlige variant af gul feber er ofte dødelig.

Særligt udsatte personer

Vaccinen anbefales ikke til børn under seks måneder, gravide, personer med immundefekter og visse allergikere. Disse fire persongrupper bør undgå at rejse i verdensdele, hvor gul feber er udbredt. Hvis rejsen er bydende nødvendig, kan lægen på det certificerede vaccinationssted vurdere fordele og risici ved en vaccine. Bemærk, at selvom vaccinen ikke gives, eller den har en kontraindikation, kræves der i mange lande en lægeattest, før den rejsende må rejse ind i landet.

Gul feber vaccine

Gul feber kan ikke behandles direkte, så en vaccine er absolut nødvendig.

Vaccinen er enten obligatorisk eller stærkt anbefalet for alle, der rejser til afrikanske og sydamerikanske lande. Den er også påkrævet, hvis man lige er rejst til et land, hvor gul feber er udbredt, og skal rejse videre til tropiske og subtropiske verdensdele, herunder Asien og Oceanien.

En vaccine mod gul feber kan kun fås hos autoriserede udbydere og som en enkelt indsprøjtning, der er valideret i en særlig sundhedsfolder. Den skal gives senest ti dage inden afrejsen. Forsinkelsen er den tid, en effektiv immunisering tager. Vaccinen mod gul feber holder i ti år.

Men pas på! Vaccinen anbefales ikke til personer, som er allergiske mod æg.

Hvis du får problemer, mens du er ude at rejse, skal du ikke vente med at gå til lægen, til du kommer hjem. I tilfælde af helbredsmæssige spørgsmål anbefales det at tale med en læge fra Allianz Global Assistances nødberedskab, som kan yde rådgivning, samt arrangere en konsultation uanset hvor du er.Populære forsikringer

_____________________________________

Hvordan kan vi hjælpe?

Millioner af mennesker sætter deres lid til os! Med 1 sagsbehandling hvert 2. sekund er Allianz Global Assistance førende i verden inden for rejseforsikring og -assistance. Med et bredt udvalg af dækning for enkeltpersoner, par og familier med dækningsmulighederne Backpacker, Vintersport, Enkeltrejse eller Årsrejseforsikring er du dækket 24/7 med vores globale netværk.

FØLG OS OVER HELE VERDEN

Allianz Global Assistance - Worldpay-logo

Allianz Global Assistance rejseforsikring er tegnet af AWP P&C S.A. - Dutch Branch, opererer som Allianz Global Assistance Europe med kontorer på Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam, Nederlandene. Registreret ved de hollandske myndigheder for de finansielle markeder (AFM) nr. 12000535, selskabsnr. 33094603.

AWP P&C S.A. er autoriseret af Autorité de Contrôle Prudential i Frankrig og er reguleret af det danske Finanstilsyn i forbindelse med udførelsen af forretninger Danmark.