Hypotermi

  Effekterne af ekstrem kulde

Hypotermi er en tilstand, hvor kropstemperaturen falder, fordi kroppen mister varme hurtigere, end den kan producere den. Der findes to stadier af hypotermi: let og svær.

  • Let hypotermi opstår, når kropstemperaturen falder til under 37 °C. Puls og åndedræt stiger, man ryster, og ekstremiteterne bliver hvide og kolde. De første symptomer på let hypotermi er træthed, kulderystelser, irritation og upassende sprog eller opførsel. Personer med disse symptomer bør bevæge sig for at danne varme i musklerne. De bør også opholde sig i ly for vind og regn, og evt. vådt tøj bør udskiftes med tørt. Tilbyd dem varme drikke, og sørg for, at de holder sig varme, især på lår, hoved, hals og bryst.
  • Svær hypotermi opstår, når kropstemperaturen falder til under 33 °C. I dette tilfælde er situationen væsentlig mere alvorlig. Personer udsat for svær hypotermi kan ikke længere mærke kuldegysninger og -rystelser, musklerne kramper til, og læber og ekstremiteter bliver blå. Puls og åndedræt bliver langsommere, personen begynder at føle sig forvirret og ligeglad, derefter søvnig. Til sidst besvimer personen og derefter falder denne i koma. Hvis kropstemperaturen falder til under 30 °C, er det ikke længere muligt at registrere livstegn hos personen, som virker død; pupillerne er urørlige og udvidede, pulsen kan ikke mærkes, åndedrættet er meget svagt, og personen kan dø af hjertesvigt når som helst.

Alle personer udsat for svær hypotermi skal indlægges omgående. Plej personen, indtil hjælpen kommer, ved at svøbe ham/hende i tykke tæpper og forsigtigt bære ham/hende i læ. Opvarmning af den hypotermiramte skal ske gradvist vha. tørt tøj, varmekilder i nærheden o.l. Undlad at massere personens ekstremiteter, anbringe ham/hende tæt på direkte varmekilder og give ham/hende noget varmt at drikke, da dette kan resultere i for hurtig en stigning i kropstemperaturen, hvilket er farligt for personer, der lader til at have mistet bevidstheden. Ring altid efter en ambulance eller brandvæsnet omgående.

Forfrysninger

Forfrysninger angriber kroppens ekstremiteter (hænder og fødder), ører, næse og kinder. De kan være meget alvorlige og medføre amputering af angrebne legemsdele eller forårsage alvorlige eftervirkninger. Advarselssymptomerne er bl.a. gradvis følelsesløshed og en bleg eller gradvist mere blå fremtoning af de angrebne områder. I dette tilfælde bør de angrebne legemsdele opvarmes gradvist sammen med resten af kroppen. Undlad at komme forfrosne legemsdele i meget varmt vand eller udsætte dem for åben ild, samt at massere eller slå på forfrosne områder.

  Forebyggelse af hypotermi

At fryse handler ikke kun om temperatur. Man kan hurtigt begynde at fryse, hvis man har vådt tøj på samt er træt, sulten og udsat for vinden. Her er nogle praktiske råd til at undgå disse situationer:

  • Vælg tøj med omhu. Materialer, der holder på varmen, bevarer tørheden og beskytter mod vinden, f.eks. silke, uld og især de nye syntetiske højisolerende fibre, anbefales. Brug tre lag tøj i god kvalitet, og sørg for, at det yderste er vind- og vandtæt. Beskyt ekstremiteterne mod forfrysninger vha. handsker, vanter, tykke sokker eller strømpebukser. Desuden er kvalitetssko afgørende. En hue, hætte eller elefanthue af uld beskytter næse og ører. Hvis man rejser i bjerge eller kolde lande, bør man sørge for passende påklædning og udstyr.
  • Kost er også et vigtigt element, da kroppen forbrænder flere kalorier i kolde omgivelser for at vedligeholde kropstemperaturen. Medbring sukkerholdige mellemmåltider og masser af drikkelse (f.eks. i en termokande) på vandreturen eller vintergåturen.
  • Undgå at indtage tobak og alkohol. Tobak forstyrrer mikrocirkulationen, især i ekstremiteterne, og gør dem mere påvirkelige over for forfrysninger. Alkohol virker desuden karudvidende og dermed kropsvarmeafgivende.
  • Hvis du får problemer, mens du er ude at rejse, skal du ikke vente med at gå til lægen, til du kommer hjem. I tilfælde af helbredsmæssige spørgsmål anbefales det at tale med en læge fra Allianz Global Assistances nødberedskab, som kan yde rådgivning, samt arrangere en konsultation, uanset hvor du er.

Pas på aircondition!

Tropiske klimaer forbindes ofte med høje temperaturer, men pas på ventilatorer og aircondition. Hurtige ændringer i temperaturen, når man kommer udefra og går indenfor, kan forårsage øre-næse-problemer som forkølelse, influenza o.l. Sluk derfor airconditionanlægget om natten, eller hav et ekstra tæppe inden for rækkevidde.Populære forsikringer

_____________________________________

Hvordan kan vi hjælpe?

Millioner af mennesker sætter deres lid til os! Med 1 sagsbehandling hvert 2. sekund er Allianz Global Assistance førende i verden inden for rejseforsikring og -assistance. Med et bredt udvalg af dækning for enkeltpersoner, par og familier med dækningsmulighederne Backpacker, Vintersport, Enkeltrejse eller Årsrejseforsikring er du dækket 24/7 med vores globale netværk.

FØLG OS OVER HELE VERDEN

Allianz Global Assistance - Worldpay-logo

Allianz Global Assistance rejseforsikring er tegnet af AWP P&C S.A. - Dutch Branch, opererer som Allianz Global Assistance Europe med kontorer på Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam, Nederlandene. Registreret ved de hollandske myndigheder for de finansielle markeder (AFM) nr. 12000535, selskabsnr. 33094603.

AWP P&C S.A. er autoriseret af Autorité de Contrôle Prudential i Frankrig og er reguleret af det danske Finanstilsyn i forbindelse med udførelsen af forretninger Danmark.