Hedeslag

Effekterne af ekstrem varme

Hedeslag er meget alvorligt og kan være dødeligt. Det opstår, når kroppens temperaturregulering ophører med at fungere, så kropstemperaturen stiger til et farligt niveau. Personen bliver dårlig og har høj temperatur. Hedeslag kan vise sig på mange måder: alvorlige neurologiske forstyrrelser (bevidstløshed, krampeanfald m.m.), hjerte-/karproblemer, følelse af brændende hud, tør hals og tunge, fordøjelsesproblemer (kvalme, opkastning og diarré).

Hedeslag opstår som regel uden fysisk anstrengelse, f.eks. under en hedebølge om sommeren eller i meget varme omgivelser. Det påvirker normalt kun små børn og ældre. Hedeslag er ikke det samme som fysisk fremprovokeret hypertermi, der ofte rammer maratonløbere eller soldater, der har gennemgået intense og længerevarende strabadser i varme omgivelser. Symptomerne på hedeslag er uregelmæssige og kan omfatte kramper og andre anomalier som følge af længerevarende ophold på steder med høje temperaturer. Hedeslag kan som regel behandles, men kræver hurtig lægebehandling. Personen skal nedkøles og have væske omgående. Flyt personen i skygge, og giv ham/hende noget koldt at drikke. Tag ydertøjet af ham/hende, og svøb dem i et vådt klæde. Sørg for, at personen får luft ved at vifte med f.eks. et blad, og ring omgående efter en ambulance eller brandvæsnet.

Forebyggelse af hedeslag og lignende varmerelateret ubehag

Følg disse råd for at undgå hedeslag:

 • Efterlad aldrig børn og ældre mennesker alene i en bil eller et sted med begrænset udluftning, selv ikke i kort tid.
 • Sørg så vidt muligt for at udstyre opholdsrum med ventilatorer eller airconditionanlæg.
 • Medbring altid rigeligt med drikkevand på rejser i varme omgivelser.
 • Sørg for, at børn og spædbørn ikke har for meget tøj på, og giv dem ofte afkølende bade, hvor vandtemperaturen er et par grader under kropstemperaturen. Opfordr ældre mennesker til at køle ned med kolde, fugtige vaskeklude.
 • Drik masser af væske, og tilbyd jævnligt kolde drikke til børn og ældre, også selvom de ikke beder om det. Hjælp dem evt. med at drikke.
 • Undgå solen mellem kl. 12 og 16, og begræns den fysiske aktivitet.
 • Hold igen med tobak, alkohol og sukker- og koffeinholdige drikke.
 • Gå i let, løstsiddende lærreds- eller bomuldstøj, helst i lyse farver. Beskyt hovedet mod solen med en solhat, og brug solbriller med høj uv-beskyttelse.
 • Brug ofte solcreme (med høj solfaktor til personer med lys hud) på alle udækkede legemsdele.
 • Brug tid på at lade kroppen tilpasse sig omgivelserne. Undgå at blive alt for træt i løbet af de første 48 timer efter ankomsten.
 • Undgå manipulerende giftige stoffer (opløsningsmidler og spray).
 • I tilfælde af ubehag, såsom hovedpine, svækkelse, svimmelhed eller feber, bør der hviles og indtages rigeligt med væske. Søg læge, hvis symptomerne varer ved.
 • Personer med kroniske åndedræts- eller hjerte-/karproblemer bør fortsætte på medicinen og omgående søge læge i tilfælde af unormale stigninger i symptomerne.
 • Hvis du får problemer, mens du er ude at rejse, skal du ikke vente med at gå til lægen, til du kommer hjem. I tilfælde af helbredsmæssige spørgsmål anbefales det at tale med en læge fra Allianz Global Assistances nødberedskab, som kan yde rådgivning, samt arrangere en konsultation uanset hvor du er.

Pas på hedebølger!

En hedebølge om sommeren kan forårsage alvorlige helbredsproblemer, især for spædbørn, små børn og ældre, der er mere udsatte for dehydrering og solforbrænding. Tag de nødvendige foranstaltninger ovenfor, så snart temperaturen stiger.Populære forsikringer

_____________________________________

Hvordan kan vi hjælpe?

Millioner af mennesker sætter deres lid til os! Med 1 sagsbehandling hvert 2. sekund er Allianz Global Assistance førende i verden inden for rejseforsikring og -assistance. Med et bredt udvalg af dækning for enkeltpersoner, par og familier med dækningsmulighederne Backpacker, Vintersport, Enkeltrejse eller Årsrejseforsikring er du dækket 24/7 med vores globale netværk.

FØLG OS OVER HELE VERDEN

Allianz Global Assistance - Worldpay-logo

Allianz Global Assistance rejseforsikring er tegnet af AWP P&C S.A. - Dutch Branch, opererer som Allianz Global Assistance Europe med kontorer på Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam, Nederlandene. Registreret ved de hollandske myndigheder for de finansielle markeder (AFM) nr. 12000535, selskabsnr. 33094603.

AWP P&C S.A. er autoriseret af Autorité de Contrôle Prudential i Frankrig og er reguleret af det danske Finanstilsyn i forbindelse med udførelsen af forretninger Danmark.