Få en sikker nytårsaften med 9 sikkerhedstips

Mange mennesker kommer til skade nytårsaften. Pas på dig selv og andre. Få en sikker nytårsaften med disse 9 sikkerhedstips. Og hav et rigtig godt nytår!

   

Nytårsaften er for de fleste en festlig aften, hvor vi afslutter året med en rigtig god middag og byder det nye år velkommen med et festligt fyrværkeri. Mange fejrer nytårsaften hjemme med familie eller venner, andre tager ud i byen og spiser eller booker et arrangement på fx et hotel. Der er også en del, der rejser ud for at opleve nytåret i et andet land. Uanset hvad du vælger, får du her 9 vigtige sikkerhedstips, der kan hjælpe dig med at komme sikkert ind i det nye år og undgå alvorlige ulykker med fyrværkeri.

   

1. Køb kun lovligt fyrværkeri

Fyrværkeri er flot, men det er også farligt. Køb derfor kun lovligt fyrværkeri af autoriserede forhandlere. Selv om det måske kan være spændende at lave dit eget fyrværkeri eller købe noget hjemmelavet krudt, så lad være. Køb heller ikke ulovligt fyrværkeri. Der er en god grund til, at det er ulovligt.

Godkendt fyrværkeri skal være mærket med et SIK-nummer (eller CE-mærket). Det skal sidde på fyrværkeriets etikette. Det betyder, at det er godkendt af Sikkerhedsstyrelsen.

Bemærk: For private er det ikke tilladt at købe fyrværkeri i udlandet. Det gælder også internetkøb.

   

2. Læs brugsanvisningen, inden du tænder dit fyrværkeri

Læs altid brugsanvisningen. Sæt altid raketter i en holder (eller et rør), der banket ned i jorden og står godt fast. Den må ikke kunne vælte. Flasker vælter nemt, så brug ikke en flaske. Batterier skal også stå godt fast, og sole skal ligge på jorden, mens du tænder dem.

Læn dig ikke ind over fyrværkeriet, mens du tænder det. Tænd med en strakt arm og i spidsen af lunten. Gå hurtigt væk. Med en tændpind kan du sikre dig en god afstand, og undgå at ilden går ud, hvis det blæser. Du undgår også at brænde fingrene på lightere eller tændstikker.

Tænd kun ét stykke fyrværkeri ad gangen. Er du beruset, skal du ikke fyre fyrværkeri af.

  

3. Brug altid beskyttelsesbriller

Nogen synes måske, at det ser en smule dumt ud at have beskyttelsesbriller på, men de fleste kan sikkert blive enige om, at ens syn er yderst vigtigt. Uanset om det er dig eller en anden, der står for affyring af fyrværkeriet, bør du altid have beskyttelsesbriller på. Mange af de øjenskader der sker hvert år, rammer de personer, der ser på.

Har du børn, er det ekstra vigtigt at være en god rollemodel. Husk at få købt beskyttelsesbriller til alle, så det bliver en selvfølge for dine børn at have beskyttelsesbriller på.

  

4. Hold aldrig tændt fyrværkeri i hånden

Rigtig mange fyrværkeriulykker sker, fordi tændt fyrværkeri bliver holdt i hånden. Hold dig altid til den simple regel, at du aldrig må holde tændt fyrværkeri i hånden. En håndskade eller anden skade kan have alvorlige konsekvenser for resten af dit liv.

  

5. Hold god afstand til fyrværkeri

Fyrværkeri kan godt opføre sig anderledes end ventet. At du har købt godkendt fyrværkeri er ikke en garanti for, at det altid vil opføre sig efter hensigten. Afhængig af type bevæger det sig i en eller flere retninger. Fordi fyrværkeri er lidt uforudsigeligt, er det vigtigt at holde god afstand til det tændte fyrværkeri. Husk også god afstand til brandfarlige materialer. Har du svært ved at bedømme den nødvendige afstand, så overhold som minimum den anbefalede sikkerhedsafstand der står på fyrværkeriet.

Hav gerne vand stående parat, hvis der skulle gå ild i noget.

  

6. Gå aldrig tilbage til en fuser

De fleste har oplevet, at noget fyrværkeri er blevet tændt, uden der skete noget. Det sker, at det skyldes blæsevejr. Ilden er simpelthen nået at gå ud. Det er derfor vigtigt at holde øje med ilden. Den, der tænder fyrværkeriet, skal have helt styr på, hvad der kan være sket. Har ilden været helt oppe, er det en fuser. Der er noget galt med fyrværkeriet. De fleste gange sker der ikke mere, men i få tilfælde sker der en forsinket eksplosion. Gå derfor aldrig tilbage til en fuser. De skal fjernes med skovl og spand.

  

7. Lad ikke børn tænde fyrværkeri

Fyrværkeri kan give alvorlige skader, så det skal tændes af voksne og ikke af børn. Lad ikke børn tænde farligt fyrværkeri. De er for små til at forstå, hvor farligt det er. Har du børn, så kan du, når de er gamle nok, købe fx knaldperler og stjernekastere og hjælpe dem med at bruge det med forsigtighed og omtanke. Lær børn at have respekt for fyrværkeri.

  

8. Opbevar fyrværkeri uden for børns rækkevidde

Opbevar al fyrværkeri uden for børns rækkevidde og et sikkert og tørt sted. Husk, at du må opbevare max 5 kg fyrværkeri. Når du skal bruge dit fyrværkeri, så opbevar det i en pose og aldrig i dine lommer.

   

9. Hold kæledyr indenfor og tænk også på de vilde dyr

Mens vi mennesker fester på livet løs nytårsaften, bliver mange kæledyr bange for de høje brag, lange hyl og de mange lysglimt. Det kan være meget stressende for dem. Vilde dyr kan også blive bange. Hold kæledyr indenfor, mens fyrværkeriet er i gang, gerne fra om eftermiddagen og til fyrværkeriet er slut. Afgræns så vidt muligt fyrværkeriet til nytårsaften.

Har du en hund, er det en rigtig god idé at lege med den og gå en ekstra lang tur tidligt om eftermiddagen, så den er træt om aftenen. Leg med katten, så den bliver træt. Rul gardinet ned, der hvor dit kæledyr skal opholde sig. Undgå at bruge bordbomber.

  

Med ønsket om et rigtig godt og sikkert nytår!

Allianz Global Assistance

Allianz

Global leder indenfor forsikring og assistance

Rejse-forsikring

Få et tilbud online!

Flere blog-indlæg

Road trip i elbil? Sådan planlægges det!

3 skjulte perler i Italien

Disse fire byer er bestemt et besøg værdPopulære forsikringer

_____________________________________

Hvordan kan vi hjælpe?

Millioner af mennesker sætter deres lid til os! Med 1 sagsbehandling hvert 2. sekund er Allianz Global Assistance førende i verden inden for rejseforsikring og -assistance. Med et bredt udvalg af dækning for enkeltpersoner, par og familier med dækningsmulighederne Backpacker, Vintersport, Enkeltrejse eller Årsrejseforsikring er du dækket 24/7 med vores globale netværk.

FØLG OS OVER HELE VERDEN

Allianz Global Assistance - Worldpay-logo

Allianz Global Assistance rejseforsikring er tegnet af AWP P&C S.A. - Dutch Branch, opererer som Allianz Global Assistance Europe med kontorer på Poeldijkstraat 4, 1059 VM Amsterdam, Nederlandene. Registreret ved de hollandske myndigheder for de finansielle markeder (AFM) nr. 12000535, selskabsnr. 33094603.

AWP P&C S.A. er autoriseret af Autorité de Contrôle Prudential i Frankrig og er reguleret af det danske Finanstilsyn i forbindelse med udførelsen af forretninger Danmark.